Current Affairs Quiz 01 / 2014 - GK Questions Practice Set 1/2014 - Mock test for IBPS, SSC, SBI etc. exams

Here is the Current Affairs Quiz November 2014. It has 40 questions which you have to solve in 12 Minutes time. That will not only improve your speed to solve questions by also accuracy if you are able to score more.
This Current Affairs Quiz is those candidates who are preparing for Upcoming Competitive exams including IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO etc. This quiz is specially designed to make candidates understand the pattern of these exams.

This GK Questions Practice set or current affairs quiz has GK Questions which are mostly asked in exams like IBPS PO and Clerk, SBI PO, RBI etc. Also it is helpful for candidates of CGL who want to improve and test their knowledge. It includes questions on current affairs as well as testing candidates ability of General Awareness.
Total marks for this Current Affairs Mock test is 40. The time to solve the quiz is 12 minutes. Total number of questions to solve are 40 carrying 1 mark each. 4 choices are given and one is correct answer. Also there is negative marking of 0.25 for each wrong answer. For any wrong answer given, you should deduct it from your marks. All in All, put yourself in original situation like you are sitting in an exam and solving questions. All GK Question types are important ones and had been asked in several exams or can be asked in future ones. The answers are given at the end of this quiz.
This Current Affairs Quiz has questions from Union Budget, Schemes, Currency, National and International news, Important persons, Important places, Capital, Sports, science and technology and many more which are important for most of the competitive exams conducted now-a-days. Here is the quiz on current affairs / gk updates 2014 to test your knowledge.


1. Who is the 42nd Chief Justice of India
A. Justice M. L. Sindhu
B. Justice H.L. Dattu
C. Justice A.K. Upadhyay
D. Justice R.K. Anthony

2. New Chief Minister of the TAMILNADU
A. Mr. Anna
B. Mr. RamaSwamy
C. Mr Panneerslevam
D. Mr. Mutuswamy

3. When the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana announced?
A. 16 August 2014
B. 25 August 2014
C. 20 August 2014
D. 15 August 2014

Also check out - IBPS PO GK Questions 2014

4. Who asks investors to think FDI as 'First Develop India'?
A. Narendra Modi
B. Arun Jaitely
C. Sonia Gandhi
D. Rahul Gandhi

5. When Mars Orbiter Mission launched by ISRO?
A. 14 September 2013
B. 21 August 2014
C. 24 September 2014
D. 15 March 2014

6. Which award was given to Cricket Legend Kapil Dev?
A. Cricketer of the year
B. Lifetime Achievement Award in UK by IBEF
C. Man of the series
D. Lifetime Improvement Award

7. Who is the richest Indian?
A. Anil Ambani
B. Ratan Tata
C. Bill gates
D. Mukesh Ambani

8. Who is Currently China's richest man?
A. Jack Ma
B. Xi Sagochi
C. Shi jinping
D. Tamochi

9. Which state Govt. announces ‘Amma Cement Scheme’?
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

10. Who is won Afghanistan's disputed presidential election?
A. Amjad khan
B. Syed Ahmad
C. Mustafa khan
D. Ashraf Ghani

11. Where the 17th Asian Games will be held?
A. Paris
B. New York
C. Incheon
D. Delhi

12. The Asian Games currently held are ?
A. 15th
B. 17th
C. 19th
D. 21st

13. Gagan Narang is related to which sport?
A. Hockey
B. Shooting
C. Volleyball
D. Badminton

14. International Yoga Day is observed on
A. 21 June
B. 25 July
C. 26 March
D. 15 April

15. The next satellite in India’s IRNSS series, is set to be launched on October 9 by ISRO?

16. Who announced lifetime visas for PIOs (Persons of Indian origin)?
A. Manmohan Singh
B. Rajnath Singh
C. PM Modi
D. Sonia Gandhi

17. On 28 September 2014, President’s rule has been imposed on which state?
A. Jammu & Kashmir
B. Tamil Nadu
C. Punjab
D. Maharashtra

18. Novok Djokovic is related to which game?
A. Volleyball
B. Tennis
C. Golf
D. Swimming

19. What is the Current CRR Rate?
A. 5%
B. 8%
C. 4%
D. 9%

20. Jeev Milkha Singh is related to?
A. Tennis
B. Race
C. Hockey
D. Golf

21. Who is the First Women Chief Information Commissioner?
A. Deepak Sandhu
B. Vikas Malhotra
C. J.K. Rastogi
D. M. Munjal

22. Full form of NABARD is?
A. National Association for Banking and Rural Development
B. National Banks Research and Development
C. National Banking Resource Development
D. National Bank for Agriculture & Rural Development

23. Currency of Germany is?
A. Euro
B. Dollar
C. Pound
D. Dinar

24. MSME cabinet minister is?
A. Kalraj mishra
B. Shiv raj Chawhan
C. Rajnath Singh
D. Nitish Gadkari

25. No. of New IIMs, IITs and AIIMS proposed in Union Budget?
A. 5, 5, 4
B. 5, 5, 3
C. 5, 4, 4
D. 4, 5, 5

26. Which Indian scientist won the Midori Prize 2014?
A. Mukesh kumar
B. Suman Malhotra
C. Kamal Bawa
D. J.K. Rathi

27. Who win the Rajeev Gandhi SadBhawna Award?
A. Amjad Khan
B. Syed Ali
C. Mukesh Gandhi
D. Amjad ali khan.

28. Who is the President of Pakistan?
A. Parvez Mussharaff
B. Benjeer Bhutto
C. Mohsin Khan
D. Mamnoon Hussain

29. What is the Full form of BTM?
A. Banks through modem
B. Banking to module
C. Bank through module
D. Banking through Module

30. What is the Full form of JAC?
A. Joint Appointment Commission
B. Judicial Approach Committee
C. Joint Approval Committee
D. Judicial Appointment Commission

31. What is the Full form of NHB?
A. National housing bank
B. National home bank
C. Normal home banking
D. National Banking to home

32. What is the Full form of CAG?
A. Computer Auditor General
B. Comptroller and Audit General.
C. Computer and Assessment General
D. Comptroller Assessment General

33. What is the Full form of COO?
A. Chief Operation Officer
B. Chief overall officer
C. Chief operator officer
D. Chief operating officer

34. What is the Full form of ARC?
A. Asset Reconstructing Company
B. Accessory Reconstruction Company
C. Asset Revenue Company
D. Accessory Revenue Company

35. Jitu rai is related to which sport?
A. Tennis
B. Shooting
C. Weight lifting
D. Boxing

36. Total Number of districts in India are?
A. 675
B. 575
C. 475
D. 581

37. What is the Capital of Uzbekistan?
A. Baghdad
B. Dubai
C. Tashkent
D. Sharjah

38. PAC chairman is?
A. M.H. Godbole
B. K.V. Thomas
C. C.R. Rao
D. M.N. Singh

39. Kruger National Park is in?
A. Australia
C. India
D. South Africa

40. FLIPKART is which type of company?
A. Shopping
B. Banking
C. Commerce
D. E-Commerce

Current Affairs Quiz November 2014 Answer key:
1. B
2. C
3. D
4. A
5. C
6. B
7. D
8. A
9. B
10. D
11. C
12. B
13. B
14. A
15. C
16. C
17. D
18. B
19. C
20. D
21. A
22. D
23. A
24. A
25. A
26. C
27. D
28. D
29. D
30. D
31. A
32. B
33. D
34. A
35. B
36. A
37. C
38. B
39. D
40. D