Latest News Updates

For All Updates, visit MeriView.in Homepage

IBPS PO 2014 Reasoning Quiz - Practice Set 1 - Important Questions Topics

Here is IBPS PO 2014 Reasoning Quiz 1 - Practice Set 1 for Typical Reasoning Questions practice
This reasoning Quiz consists of those type of questions that are asked in IBPS Probationary Officer exams. Those candidates who are preparing for IBPS PO 2014 exam should practice as much as they can with these types of questions.
Solve this reasoning Quiz in 10 minutes. After the time is over, you can check how much marks you scored by checking the answers provided at the end. Be careful with time.


IBPS PO 2014 Reasoning Quiz 1 - Practice Set

Here are the questions of Reasoning Quiz - 1

Statements: In a cricket match, the total runs scored by a team were 200. Out of these runs, 140 runs were scored by spinners of the team.

Conclusions:

I. 70% of total team members are spinners.
II. The opening batsmen of the team are spinners.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow




2. Statements: Government has spoiled many institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions.

Conclusions:

A. Government should appoint Directors of the financial institutes by considering the expertise of the person in finance.
B. The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow






3. M<K=F>R<O
Conclusion:
A. M=K
B. M<F
C. F=O
D. M<R

Find the correct conclusion?





4. Statement: Some actors are singers. All the singers are players.

Conclusions:

(1) Some actors are players.
(2) No singer is actor.

A. Only (1) conclusion follows
B. Only (2) conclusion follows
C. Either (1) or (2) follows
D. Neither (1) nor (2) follows
E. Both (1) and (2) follow







5. Six girls P, Q, R, S, T and V, are sitting in a circle facing the centre. T is not between Q and S. P is next to the left of V. R is 4th to the right of P.

Find the statement which is not true ?

A. S is just next to the right to R
B. T is just next to the right of V
C. R is second to the left of T
D. P is second to the right of R







6. As per the above questions, which one is sitting just right to the V?

A. P
B. T
C. R
D. S/Q






7. A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. A and C are sitting together. C is sitting on 2nd position from the right. A is to the right of B and E. In which position A is sitting ?

A. Between B and D
B. Between B and C
C. Between E and D
D. Between C and E



8. Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M. ?
A. South-East
B. South
C. North
D. West




9. If P $ Q means P is the brother of Q; P # Q means P is the mother of Q; P * Q means P is the daughter of Q in A # B $ C * D, who is the father?
A. D
B. B
C. C
D. Data is inadequate



10. If P + Q means P is the brother of Q; P x Q means P is the father of Q and P - Q means P is the sister of Q, which of the following relations shows that I is the niece of K?
A. K + Y + Z - I
B. K + Y x I - Z
C. Z - I x Y + K
D. K x Y + I - Z


11. 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

A. 58965 B. 65423
C. 89654 D. 96542


12. Statements: Some dogs are bats. All bats are trees. Some trees are not dogs.

Conclusions:

Some trees are dogs.
All dogs are trees.
All bats are dogs.
No tree is dog.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only I and II follow
D. Only II and III follow
E. All follow

13. In a certain code,
bhi nie pie means some good jokes
nie bat lik means some real stories
pie lik tol means many good stories

What is mean by Jokes?

A. bhi
B. bat
C. lik
D. tol

14. If, for example, A + B means A is the mother of B. A - B means A is the sister of B. A* B means A is the father of B and A % B means A is the brother of B.

Which of the following means Q is the grandfather of P?

A. P + N * M * Q
B. Q * N * M + P
C. Q % M % N * P
D. None of these


Here are the answers of IBPS PO Reasoning Quiz 2014.

1. D
2. E
3. C
4. A
5. C
6. B
7. B
8. D
9. A
10. B
11. D
12. B
13. A
14. D